Close

11 mei 2017

“Mijn belangrijkste les? Je kunt nooit genoeg feedback krijgen”

Een interview met Martijn Peeters, deelnemer van de Slimmer Leven Challenge in 2014.

In 2014 volgde Martijn Peeters de opleiding Industrial Design op de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn afstuderen zou de volgende stap in zijn studie worden. Toen de Slimmer Leven Challenge op zijn pad kwam. Het leek een uitgelezen kans om beide zaken te combineren. Uiteindelijk leidde de combinatie van de Challenge en zijn afstuderen tot het ontwikkelen van ‘Eggy’: een eierwekker-vormig artefact dat buurtbewoners de mogelijkheid biedt om hun interesse en openheid voor sociale activiteiten aan andere EGGY-bezitters in hun kring te tonen. We blikten met Martijn terug over hoe hij de Slimmer Leven Challenge heeft ervaren en wat hij er van heeft geleerd.

Vertel eens, waarom deed je mee aan de Slimmer Leven Challenge?
Via mijn studie kwam ik in aanraking met de Slimmer Leven Challenge. Mijn coach vertelde erover en ook bij Lokaal+ op het Summa College kwam het ter sprake. Tegelijkertijd stond ik aan het begin van mijn afstuderen, waar ik ook al een concreet idee voor had. Het leek mij een mooie kans om die twee zaken te combineren en met studenten van Summa en Fontys samen te werken om mijn idee aan te scherpen.

Dus je had al een idee?
Ja, en ik was goed voorbereid voor de kick-off dag. Uiteraard was ik mij ervan bewust dat we bij de Challenge in groepen samenwerken, en dat ieder teamlid het idee zou moeten waarderen om ermee verder te kunnen. Tijdens de kick-off dag gooide ik mijn idee dus maar gewoon op tafel en eigenlijk reageerde iedereen meteen heel enthousiast.

Wat voor idee was het dan?
Eigenlijk betrof het mijn afstudeeropdracht.  In Lokaal+ bij Summa ontstond de uitdaging om senioren dichter bij elkaar brengen. De drempel verlagen tussen mensen die bij elkaar in de buurt wonen. Eenzaamheid is onder deze doelgroep namelijk best een groot probleem en dat werd in dit vraagstuk aangepakt. Er moest een concept komen voor ouderen om op een vrijblijvende, eenvoudige manier andere mensen uit te nodigen om iets te doen. Zonder dat men zich bezwaard zou voelen om dat te doen. Als je bijvoorbeeld iemand opbelt, is dat  een soort van inbreuk in andermans leven en tegelijkertijd is er kans op een directe afwijzing als de andere persoon ‘nee’ zegt op jouw verzoek. Zo ontstond het idee van Eggy.

Eggy…een ei dus?
Ja, zoiets. Eggy is een eierwekker-vormig artefact dat buurtbewoners de mogelijkheid biedt om hun interesse en openheid voor sociale activiteiten aan andere EGGY-bezitters in hun kring te tonen. Door de combinatie van traditionele uitstraling en interactie met nieuwe technologie is het een easy-to-use, speels en tastbaar communicatie-object dat de betrokkenheid tussen gebruikers op een vrijblijvende manier stimuleert. De gebruiker doet dit door aan de EGGY te draaien. Bij de andere EGGY-bezitters straalt een pulserende licht uit EGGY. De ontvanger kan de uitnodiging accepteren en contact met de initiatiefnemer opnemen of besluiten om niet te reageren: no hard feelings.

Klinkt goed. Hoe heeft de Challenge je hierbij geholpen?
Met het deelnemen aan de Slimmer Leven Challenge kreeg ik de kans om met verschillende disciplines samen te werken. Studenten van Summa College en Fontys hebben toch een heel andere kijk op dingen dan ikzelf als TU/e-student.  De Summa-studenten brachten het praktische inzicht, ikzelf dacht veel meer conceptueel. De Summa- en Fontys-studenten konden ook veel beter beoordelen in welke context Eggy wel of niet geplaatst zou kunnen worden. Daarnaast kon ik de praktische, meer business gerelateerde, workshops van de Slimmer Leven Challenge meteen gebruiken voor mijn afstudeerproject. Ik focuste me vooral op de technologie en het ontwerp van Eggy, terwijl de rest van mijn team ook de business-kant verder uitwerkte. Dat hielp enorm!

En toen? Hebben jullie de Challenge gewonnen?
Nee, we hebben niet gewonnen. Maar ik ben daarna wel in contact gekomen met grote, interessante bedrijven die zeer geïnteresseerd waren in Eggy. Uiteindelijk heeft dat door allerlei omstandigheden verder geen doorgang gevonden, maar leerzaam was het wel!

Als je terugkijkt op de Slimmer Leven Challenge, zijn er dan dingen die je toen hebt geleerd en waar je nog steeds iets aan hebt?
Dat sowieso! De belangrijkste les uit de Slimmer Leven Challenge is dat een idee meer diepgang en vorm kan krijgen door een multidisciplinaire betrokkenheid. Iedereen heeft zijn eigen kennis, interesses en achtergrond, waardoor je samen tot nieuwe inzichten kan komen. Je kunt daarom nooit genoeg feedback krijgen. Bij de Challenge werk je natuurlijk nauw samen met studenten van drie verschillende onderwijsinstellingen. Die verschillende visies die daarbij horen, zijn dus super waardevol voor het ontwikkelen van zulke innovatieconcepten.